تایر خودرو چیست؟

عملکرد برخی از قطعات خودرو به شکلی است که برخی از افراد فکر می‌کنند این دسته از قطعات بسیار ساده هستند و تولید آنها چندان کار سختی نیست و حتی نیاز به مراقبت هم ندارند! یکی از این دسته از قطعات، لاستیک خودرو است. همه ما با مفهوم تایر یا لاستیک آشنا هستیم و می‌دانیم تنها قطعه‌ای خودرو که با زمین تماس دارد، لاستیک خودرو است. تصور حرکت‌کردن خودرو بدون استفاده از لاستیک، امری ناممکن است و نمی‌توان نقش این قطعه در کیفیت حرکت و تماس خودرو با سطح زمین را نادیده گرفت. در ادامه این مطلب قصد داریم تا به معرفی چگونگی عملکرد تایر خودرو بپردازیم و اجزاء تشکیل‌دهنده و انواع لاستیک‌ها را مورد بررسی قرار دهیم؛ بنابراین، اگر شما نیز علاقه‌مندید تا در رابطه با این قطعه اطلاعاتی به دست آورید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

تایر خودرو چیست و چگونه کار می‌کند؟

تایر یا لاستیک خودرو یکی از اجزاء شاسی خودرو است که به شکل حلقه روی چهار چرخ تعبیه شده و  باتوجه‌به برخورداری از ویژگی‌های انعطاف‌پذیری و ارتجاعی، از رینگ چرخ‌ها در هنگام عبور از دست‌اندازها محافظت می‌کند. تایر خودرو از پلاستیک ساخته می‌شود و با اکسیژن داخل آن پر می‌کنند. استفاده از اکسیژن برای پرکردن تایر به این دلیل صورت می‌پذیرد که هنگام حرکت، کمترین فشار ممکن به بدنه خودرو وارد شود و تماس با زمین با استفاده از تایرها به بهترین شکل ممکن صورت پذیرد. از دیگر مواد تشکیل‌دهنده تایر می‌توان به دوده، نخ، سیم، روغن، گوگرد، کائوچو، شتاب‌دهنده‌ها، محافظت‌کننده‌ها و… اشاره کرد. استفاده از این متریال باعث می‌شود تا کیفیت و مقاومت محصول نهایی افزایش یابد.

شمع خودرو
بخوانید

اجزاء تشکیل‌دهنده تایر

  • رویه (آج)
  • منجید (کارکاس)
  • دیواره (بدنه)
  • طوقه (بید)

ویژگی‌ها و کاربردهای تایر خودرو

همان‌طور که در بخش‌های قبلی نیز اشاره کردیم، هدف اصلی استفاده از لاستیک در خودروها محافظت از چرخ‌ها و تسهیل حرکت خودرو بر روی زمین است؛ اما لاستیک دارای ویژگی‌ها و کاربردهای دیگری نیز هست که در این بخش به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

از دیگر ویژگی‌ها و کاربردهای لاستیک خودرو می‌توان به انتقال گشتاور، ترمزگیری، رانش، توانایی حمل بار، جذب ضربات وارده به چرخ، فرمان‌پذیری، مصرف سوخت کمتر، ثبات شکل، لرزش و صدای کمتر، دوام و ایمنی بالا، هیدروپلنینگ و توانایی تحمل حرارت تا 60 درجه اشاره کرد.

تنظیم باد لاستیک خودرو

حتماً شنیده‌اید که یکی از مهم‌ترین نکات نگهداری از خودرو، بررسی و تنظیم باد لاستیک خودرو است. تنظیم باد تایر خودرو باعث می‌شود تا عملکرد تایر تصحیح شود و عمر مفید آن افزایش یابد؛ از این رو، پیشنهاد می‌شود تنظیم باد لاستیک‌ها را به شکل ماهانه انجام دهید. در صورتی که تنظیم را به شکل منظم انجام ندهید و میزان باد داخل تایرها کاهش یابد، ممکن است با مشکلاتی مانند افزایش مصرف سوخت، تولید گرما و حرارت، خوردگی بخش‌های خارجی لاستیک، عدم ترازبندی مناسب بین چرخ‌ها، پارگی بخش‌های داخلی و… مواجه شوید. علاوه بر این موارد، در صورتی که میزان باد داخل تایر بیش از حد مجاز باشد، قسمت‌های داخلی و خارجی لاستیک خودرو دچار آسیب‌دیدگی می‌شوند.

دلایل خراب‌شدن تایر خودرو

باتوجه‌به اینکه لاستیک تنها عضوی از خودرو است که با زمین در تماس است، از این رو، بدیهی است که ساییدگی بخش‌های خارجی، مهم‌ترین دلایل فرسودگی و تعویض آن باشد. با این حال اگر لاستیک‌سایی در خودرو شما به وجود بیاید، می‌بایست پیش از طی‌کردن طول عمر مفید، لاستیک خودروی خود را تعویض کنید. از جمله دلایل و نشانه‌های بروز لاستیک‌سایی در خودرو می‌توان به هم‌راستایی چرخ‌ها، کشیده‌شدن فرمان خودرو به یک سمت، صدمه دیدن یا ساییدگی فنربندی و تغییر زوایای کبر، تقارب، تنافر و کبر اشاره کرد. بررسی و تنظیم باد تایرها می‌تواند تا حد زیادی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری به عمل آورد.

حمل خودرو از تبریز به تهران
بخوانید

انواع تایر خودرو

لاستیک خودرو را می‌توان باتوجه‌به معیارهای مختلفی دسته‌بندی کرد. از نظر کلی، لاستیک وسایل نقلیه به دودسته بادی و غیر بادی تقسیم می‌شوند؛ اما تمامی تایرهایی که در خودروهای سواری و بنزین سوز مورداستفاده قرار می‌گیرند، از تایرهای بادی استفاده می‌کنند.

از نظر ساختار می‌توان تایرهای مختلف را به سه دسته تیوب دار (بایاس)، تیوب ‌لس (رادیال) و روتشین یا جهت‌دار تقسیم‌بندی کرد. در آخر، لاستیک‌ها را می‌توان از نظر جنس و کاربرد به دو دسته توپر Solid و پلی‌اورتان طبقه‌بندی کرد.

گفتار پایانی

در این مطلب به بررسی نقش تایر خودرو پرداختیم و دریافتیم که باتوجه‌به برقراری تماس خودرو با زمین از طریق تایر، مهم‌ترین دلیل تعویض این جزء از خودرو، ایجاد فرسودگی در اثر ساییدگی است. در صورتی که پیش از رسیدن به عمر مفید تایر، فرسودگی ایجاد شد و نیاز به تعویض آن احساس شد، می‌بایست سلامت سایر قطعات خودرو مانند محور چرخ‌ها، شاسی خودرو و… را مورد بررسی قرار دهید و مشکل به وجود آمده را حل کنید. در پایان امید است که این مطلب برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.

مقالات

تعریف تایر خودرو

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع کلیک کنید