ترمز چیست؟
سیستم ترمز خودرو جزو حیاتی ترین و لاینفک در قطعات خودرو است. البته در اوایل پیدایش خودرو سیستم ترمز به صورت امروزی نبود ولی رفته رفته با افزایش قدرت و شتاب و سرعت خودرو این سیستم ، شدید تر از قبل احساس نیاز شد . سیستم ترمز با ایجاد اصطحکاک در دیسک ها باعث کاهش سرعت خودرو شده و کنترل اتوموبیل را آسان تر میکند. امروزه در خودرو ها سیستم ترمز پیشرفت چشمگیر داشته ، جوری که علاوه بر کاهش و توقف خودرو، در هندلینگ اتوموبیل نیز نقش ایفا کرده و در پیچ های خطرناک به راننده کمک میکند. ترمزها سیستمی هستند که بر اساس قواعد دینامیک و اصطکاک کار میکنند. بیشتر سیستمهای ترمز که امروزه در اتومبیلها میبینیم، به کمک روغن عمل میکنند.
نحوه عملکرد سیستم ترمز
شاید برایتان جالب باشد که چطور با یک نیروی ساده که همانا فشردن پا روی پدال ترمز است، ماشینی با این وزن و در سرعت بالا متوقف میشود؟ بر اساس قواعد فیزیکی اینرسی سکون و حرکت، وقتی جسمی در حالت سکون یا حرکت است، مادامی که نیرویی به آن وارد نشده و درگیر مقاومتی نشود، به سکون یا حرکت خودش ادامه میدهد. به این منظور، برای غلبه بر اینرسی حرکت، باید نیرویی بیشتر و مقاومتی بیشتر وارد شود. چطور است که یک حرکت ساده پا روی پدال، چنین نیرویی را ایجاد میکند؟
مهندسان و متخصصان این امر، با طراحی پیشرفته و خاص توانستند انواع سیستم های ترمز را طراحی و تولید کنند. در واقع وقتی پدال ترمز را فشار میدهید سیستم در ابتدا با فشار و نیروی بیشتری باعث کنترل سرعت و کاهش سریع سرعت شود.
انواع سیستم ترمز خودرو
همانطور که در بالا اشاره شد، ترمز نقش بسیار زیادی در کنترل خودرو دارد و از این جهت متخصصین بر این امر لازم دانستند تا رفته رفته سیستم ترمز را ارتقا دهند.
ترمز مکانیکی
همانطور که از نامش پیداست، عمل ترمزگیری در این خودروها به صورت مکانیکی و قدیمی انجام میشود. این ترمز ها بیشتر در خودرو های قدیمی یافت میشود.
ترمز هیدرولیکی
رایجترین ترمزی که در ماشینها به کار میرود، همین مدل است. که از طریق فشار پدال و خطوط لولههای ترمز و سامانه ترمزگیری، روغن ترمز به پیستون مستقر در چرخها منتقل شده و در آنجا تولید اصطکاک میکند.
ترمز پنوماتیکی
در این سیستم ترمز ، از هوای فشرده که توسط کمپرسور ها تولید میشود به جای روغن ترمز استفاده شده که معمولا در خودرو های سنگین استفاده میشود.
ترمز الکتریکی
این سیستم ترمز عمدتا در خودرو های برقی استفاده میشود.
منبع : https://emdadkhodrotabriz.com