ترموستات‌ها همان‌طور که نقش مهمی در زندگی روزمره‌ی ما دارند برای خودروها نیز یک عضو حیاتی محسوب می‌شوند. در ادامه به بررسی ساختار، کارکرد و مؤلفه‌های مهم این قطعه‌ی حیاتی می‌پردازیم.

ترموستات خودرو چیست؟

موتور‌ها به لحاظ ساختاری بسیار پیچیده می‌باشند. آن‌ها از سیستم‌ها و قطعات مختلفی تشکیل شده‌اند که کاملا به هم وابسته­اند. موتور در حین فعالیت خود گرم می‌شود. این گرما متناسب با بار موتور افزایش می­یابد تا جایی که ممکن است به ساختار موتور و قطعات جانبی آن آسیب وارد کند. از این رو ماشین یک سیستم خنک کننده دارد که ترموستات مهم‌ترین قطعه‌ی موجود در این سیستم می‌باشد. قطعات موجود در سیستم مذکور باعث پایداری گردش مایع خنک کننده بین موتور و رادیاتور می‌شوند. همچنین از گرم شدن بیش از حد موتور نیز جلوگیری می‌کنند. در واقع هدف از سیستم خنک کننده حفظ دمای موتور در شرایط ایده آل است.

دمای ایده آل برای یک موتور بین 80 تا 92 درجه سانتی‌گراد می­باشد. در این دما فرآیند احتراق به خوبی انجام می‌شود و مصرف سوخت نیز کاملا کارآمد است. ترموستات‌های خودرو دو نوع هستند: ترموستات بدون سوپاپ و ترموستات با سوپاپ بای پس. نمونه‌های دوم غالبا در خودروهای قدیمی یافت می‌شوند.

ترموستات خودرو چگونه کار می‌کند؟

گرمای اضافی با حرکت مایع خنک کننده در موتور جذب می‌شود. این مایع پس از خروج از موتور به سمت رادیاتور حرکت می‌کند و گرمای اضافی خود را در آنجا دفع می‌نماید. بین موتور و رادیاتور، ترموستات به عنوان یک سوپاپ عمل می‌کند و اساس کار آن نیز بر پایه­ی انبساط و انقباض است. زمانی که مایع خنک کننده بیش از حد گرم شود این سوپاپ باز می‌شود تا مایع به سمت رادیاتور  حرکت کند. زمانی که مایع به اندازه­ی کافی خنک شد این قطعه منبسط می­شود و مجددا آب را محصور می­کند.

دلایل خرابی واتر پمپ چیست؟
بخوانید

نشانه‌های خرابی

زمانی که ترموستات خراب می‌شود عملکرد موتور نیز کاملا مختل می‌گردد. نشانه‌هایی وجود دارند که شما با کمک آن‌ها می‌توانید هر چه سریع‌تر به خرابی این قطعه‌ی کاربردی پی ببرید. به محض این که از خرابی آن مطمئن شدید بهتر است که نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. گرم شدن بیش از حد موتور می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیری را به بار آورد.

  • جوش آوردن ماشین به ویژه در دقایق اولیه‌ی روشن کردن آن.
  • تغییرات نامنظم و غیر عادی درجه آمپر.
  • نشت آب رادیات.
  • روغن سوزی.
  • افزایش مصرف سوخت.

روال تعمیر و نگهداری خاصی برای ترموستات وجود ندارد، اما حفظ سیستم خنک‌کننده با تغییر به موقع مایع خنک‌کننده و استفاده از ضد یخ به اندازه‌ی کافی این اطمینان را به وجود می‌آورد که سیستم مورد نظر دارای بازدارنده‌های لازم برای محافظت از ترموستات از خوردگی و فرسایش می‌باشد.

مقالات

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع کلیک کنید